L’home savi

Això era i no era un simpàtic grup d’impresentables que, un dia, entre cervesa i cervesa, van decidir fundar un club esportiu. El Josep era un presumit que només volia que aparentar i relacionar-se socialment; el Jordiet, un pretensiós que se les donava d’intel·lectual; el Manel, un tiquis-miquis insofrible, i, el Joan, un fanàtic del motor amb ínfules de pilot de fórmula u.

En un dels primers esdeveniments que van organitzar, l’Ivà va proposar:

―Manel, tu que ets tan rigorós, podries ser el director de cursa. I, Joan, tu que condueixes tan bé, podries ser el xofer del director de cursa. En canvi, tu, Josep, que tens tan bon tracte, podries anar a l’aeroport a recollir als atletes que vénen de l’estranger; podries posar-te aquell vestit nou tant elegant, i anar-hi amb el BMW tan novet que tens, que aniran més amples. I tu, Jordiet, que escrius tan bé, podries ser el director de la revista de l’esdeveniment.

―Sí, sí! ―van dir tots entusiasmats i afalagats.

I, així, van acabar organitzant una competició que va sorprendre tothom, premsa estrangera inclosa: una colla de diletants havia organitzat, a cost gairebé nul i en un temps rècord, l’esdeveniment perfecte.

Poc després, la premsa va entrevistar l’Ivà, que ho havia coordinat tot:

―Té molt de mèrit això que han fet. I vostè, en particular, ha sabut treure profit de les qualitats de tots els membres de l’equip.

―S’equivoca, senyoreta: jo no he tret profit de les qualitats de ningú, sinó dels defectes.

―Com?!

―Sí, mire: qualsevol moniato sap traure suc de les habilitats i de les virtuts dels altres, això no té cap mèrit. Jo trac profit dels defectes dels altres; a primera vista, pot semblar més difícil, però, com que tots tenim molts més defectes que virtuts, quan saps com fer-ho, resulta molt més efectiu.

―Aleshores, vostè té la qualitat de saber aprofitar els defectes dels altres! Això té un gran mèrit!

―No, mire, tampoc no és això: jo tinc el vici de detectar les febleses dels altres per a aprofitar-me’n: sóc venedor a comissió i, gràcies a això, sempre he pogut fer bones vendes.

Ensenyament: «L’home savi converteix els defectes en virtuts i transforma els inconvenients en avantatges. Qui diu l’home savi, diu el venedor a comissió.»

Deixa un comentari

Cookies? Galetes? Bunyols! Aquest blog utilitza bunyols per... bé, us mentiria si us digués que sé per a què punyetes utilitza bunyols aquest blog; a més, els bunyols els posa Wordpress, no jo, que no els vist mai. Però, com que la llei mana que us n'avise, avisats quedeu.
Accepte els bunyols
No vull bunyols, que engreixen!